PRESSEMEDDELELSE

PRESSEMEDDELELSE

Drop iPad'en og tag børnene med ud i naturen

Sommerferietip: Drop iPad’en og brug sommerferien til at gøre noget andet sammen med familien, end I plejer. Tag en tur i skoven, på stranden eller bare en tur ud i det blå. Det styrker børnenes sanser og motorik at få lov til at prøve kræfter i naturen, og det giver dem et solidt fundament for indlæring, når de skal tilbage i skole, børnehave, vuggestue eller dagpleje igen efter ferien.

Det er sommerferietid. Og for mange familier betyder det afslapning og hygge med familie og venner. Der er mere tid til refleksion – og tid til hinanden. Derfor er sommerferien også et oplagt tidspunkt til at prøve noget nyt og til at få en god start på nogle gode familievaner. En god ny familievane kunne f.eks. være droppe iPad’en én gang om ugen og i stedet tage børn og voksne en tur med ud i naturen. 

iPad + sofa = fysisk inaktivitet = den næststørste dræber i DK

Det er nemt og bekvemt at lade iPad’en ‘passe børnene’ for en stund – eller måske det ender med at blive til en halv eller en hel dag. Men mange ensidige, gentagne bevægelser og stillesiddende aktiviteter er ikke sundt for børnenes fysiske og psykiske velbefindende i det lange løb. De skal også konfronteres med andre stimuli. Derfor er det en god idé at lægge iPad’en på hylden indimellem og få styrket motorik og sanser hos både store og små. 

En nyere undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ‘Sygdomsbyrden i Danmark’ konkluderer, at fysisk inaktivitet er den næststørste dræber i Danmark – efter rygning. Samlet set medfører fysisk inaktivitet 22.300 tabte leveår om året: 14.000 tabte leveår hos danske mænd og 8.300 tabte leveår blandt danske kvinder. 

“Derfor handler det om, at vi som forældre skal være gode forbilleder for vores børn og give dem nogle sunde vaner allerede i starten af livet,” siger Sarah Pedersen, der er projektleder i ‘Rend og hop med Oliver og Ida’, som er en forebyggende motorik -og bevægelsesindsats for dagpleje-, vuggestue- og børnehavebørn.

Naturens kraft 

“Naturens elementer har sin egen kraft – en kraft, der har positiv indvirkning på børn (og deres forældre). Naturen er derfor den perfekte sparringspartner til alternative stimuli, der kan styrke motorik og sanser hos børnene. Det skyldes, at børn erobrer verden gennem kroppen, og de har brug for rammer og indhold, der stimulerer dem til at udvikle deres motoriske færdigheder. Det sker når barnet f.eks. går på line på en træstamme, kravler i træer, bygger sandslotte på stranden, cykler en tur i det fri eller noget helt femte,” fortsætter Sarah Pedersen.

 

“Børn, der har en sikker motorik, har også et godt fundament for indlæring, da de har gode forudsætninger for at kunne koncentrere sig om det, der bliver formidlet, uden at skulle bruge unødig energi på motorikken. Derfor er sommerferien en oplagt mulighed for både børn og deres forældre til at have det sjovt sammen i naturen og samtidig styrke børnenes sanser og motoriske færdigheder,” siger Sara Østergaard Jacobsen, der er bevægelseskonsulent i ‘Rend og hop med Oliver og Ida’. 

Tag udgangspunkt i dig selv

Men hvordan kommer man i gang? Det har de to bevægelseseksperter i ‘Rend og hop med Oliver og Ida’ en række gode idéer til: Et godt sted at starte er at tage udgangspunkt i sig selv og i det, man som forældre interesserer sig for:

“Brug dig selv, din egen interesse og nysgerrighed, og invitér børnene til at være med – men lad også børnene selv finde på. I kan for eksempel bygge et bål, fange haletudser eller krabber, snitte pinde til snobrød eller lave naturkunst af fundne blade, grene, sten og skaller,” siger Sarah Pedersen. “Børnene kan også direkte gennem egne smags-, syns- og følesanser stifte bekendtskab med forskellige bær og urter, som kan tilføjes som snack til frokosten. Pluk f.eks. hyldeblomster, blommer, mælkebøtter, mirabeller, ramsløg, skvalderkål eller brændenælder og lav evt. saft, marmelade eller pesto ud af det.”

Og hun suppleres af Sara Østergaard Jacobsen, der forklarer, at det at prøve kræfter med og mestre forskellige færdigheder, er små sejre for børnene, der tilsammen lægger trædestenene på den solide vej, de skal gå fremad resten af livet: 

“At mestre sådanne færdigheder – f.eks. at kunne holde balancen på en træstamme – giver børnene kropslige sejre og et boost i selvværdet og selvtilliden. Dertil kommer, at sproget og ordforrådet udvides med nye navne på planter og dyr, når familien sammen taler om, hvad de ser i skoven, og hvordan tingene hænger sammen i naturens orden. Ophold i naturen giver desuden børnene et forhold til naturen, og de vil derfor sandsynligvis være mere tilbøjelige til at respektere naturen og passe på den nu og i fremtiden.”

Fem tips til lege med børnene i skoven 

1. Gå på line eller leg jorden er giftig på træstammerne 

2. Byg et bål og snit pinde til snobrød 

3. Lav naturkunst af fundne blade og grene, sten og skaller

4. Leg hvem får der først øje på tre forskellige dyr eller træer 

5. Fang haletudser i skovsøen

Fem tips til lege med børnene på stranden 

1. Gå krabbegang i sandet (hen til iskiosken)

2. Byg et sandslot inkl. voldgrav med vand i 

3. Fang krabber i vandet

4. Lav naturkunst af fundne sten og skaller

5. Slå kolbøtter i vandet

Nordea-fonden støtter det god liv

“Forældrene er børnenes vigtigste forbillede, og de spiller derfor en afgørende rolle i forhold til at få styrket deres børns motorik og sanser, men det er også vigtig, at dagplejere, vuggestuer og børnehaver sikrer, at børnene bliver stimuleret til alsidig bevægelse og oplever glæden ved kunne bruge sin motorik og sine sanser. Det er her motorik -og bevægelsesindsatsen ‘Rend og Hop med Oliver og Ida’, der er skræddersyet til børn i hhv. børnehaver og vuggestuer/dagpleje, kommer ind i billedet. Og det er faktisk gratis,” siger Sarah Pedersen.

Det er KFUM’s Idrætsforbund, Danmarks Idrætsforbund og Nordea-fonden, der står bag motorik -og bevægelsesindsatsen ‘Rend og Hop med Oliver og Ida’. ‘Rend og Hop med Oliver og Ida’ er en forebyggende motorik -og bevægelsesindsats for dagpleje-, vuggestue- og børnehavebørn, der har til hensigt at ændre bevægelseskulturen i de danske dagtilbud og sikre, at børn bliver stimuleret til alsidig bevægelse og oplever glæden ved en veludviklet motorik.

Motorik -og bevægelsesindsatsen er udviklet til de 0-6-årige børn i dagpleje og daginstitution, og med leg og bevægelse som omdrejningspunkt bliver børnenes sanser udviklet og grundmotorikken styrket.

Alle landets dagplejere og daginstitutioner har mulighed for at tilmelde sig indsatsen og få et gratis inspirations- og øvelsesmateriale tilsendt, som indeholder motoriske øvelser inden for kategorier som bl.a. balance og koordination på forskellige niveauer, der matcher børnenes motoriske udviklingsniveau. Herefter kan det pædagogiske personale lade sig inspirere til at inddrage øvelserne i hverdagen, som de passer til dagplejens og daginstitutionens hverdag, pædagogik samt rammer.

 

For mere information eller for billeder i høj opløsning, kontakt venligst:

Jesper Stræde, kommunekonsulent i ‘Rend og hop med Oliver og Ida’, 28 89 03 83, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Begge billeder i pressemeddelelsen er fra Colourbox.

 

Om ‘Rend og hop med Oliver og Ida’

En forebyggende motorik -og bevægelsesindsats for børn fra 0-6 år

‘Rend og hop med Oliver’ (der startede som enebarn) blev i 2011 søsat som et toårigt samfundsmæssigt projekt i DIF-idrætten med fokus på leg og bevægelse for børn i 3-6-års alderen. Projektet blev etableret i et samarbejde mellem DIF, Nordea-fonden og KFUM’s Idrætsforbund (og DR i første projektperiode). Formålet var at understøtte og udvikle børns motorik gennem leg og bevægelse via et inspirationsmateriale og konsulentbesøg. I 2014 valgte samarbejdspartnerne at forlænge ‘Rend og hop med Oliver’ til udgangen af 2016 og Nordea-fonden støttede projektet med 6.394.400 kroner. 

Undervejs har motorik -og bevægelsesindsatsen udviklet sig; Oliver har fået en lillesøster; ‘Rend og hop med Ida’ –  et inspirationsmateriale for ½-3-årige børn, således at dagpleje- og vuggestuebørn får glæde af projektet, hertil er der også udviklet en App. Der er udviklet et online spil på DR’s Oline univers samt afviklet adskillige konsulentbesøg sammen med børn og personale. 

I 2016 valgte samarbejdspartnerne at forlænge ‘Rend og hop med Oliver og Ida’ for endnu en 3-årig periode, og Nordea-fonden, som støtter gode liv, støtter projektet med 4.104.350 kroner, så projektet også fremadrettet kan være med til at ændre bevægelseskulturen i de danske dagtilbud og sikre, at børn bliver stimuleret til alsidig bevægelse og oplever glæden ved en veludviklet motorik. 

Læs mere om ‘Rend og hop med Oliver og Ida’ på: www.rendoghop.dk

e opdateringer på, hvad Oliver laver, gode tips til motorik og m.m.)

onsdag, 12 juli 2017